Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Serviciul Român de Informații – filiala Argeș, Muzeul Județean Argeș și Universitatea din Pitești au organizat în 12 octombrie 2021, la Muzeul Județean Argeș, simpozionul FORME DE MANIFESTARE A TERORISMULUI ÎN SOCIETATEA CONTEMPORANĂ.

Simpozionul a fost prilejuit de lansarea cărții cu același nume, scrisă de Cristian BARNA și Adrian POPA, apărută la Editura TopForm, iar printre vorbitorii care au luat cuvântul s-au numărat prof. univ.dr. Cristian BARNA, conf.univ.dr.ing. Dumitru CHIRLEȘAN, Rectorul Universității din Pitești; lector.univ.dr. Cornel POPESCU, Directorul Muzeului Județean Argeș; dr. Vasile SIMILEANU, Președintele Asociației de Geopolitică „Ion Conea”, moderator fiind colonel (r) Dumitru ȘOVAR, Președintele Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Serviciul Român de Informații – filiala Argeș

La eveniment au participat și Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești, Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Argeș, reprezentanți ai Jandarmeriei, cadre militare în rezervă și piteșteni interesați de acest subiect.

Vorbitorii au subliniat faptul că terorismul este un război psihologic, o exprimare a influenţei sociale care foloseşte propria imaginaţie a victimei împotriva sa. Ţinta teroriștilor este să izoleze individul de grup, să fragmenteze o societate într-o masă de indivizi înspăimântaţi, care se ascund şi nu sunt în stare să-şi continue viaţa socială. Mai mult, grupările teroriste intenţionează să submineze credinţa indivizilor în valorile colective ale societăţii în care trăiesc, amplificând ameninţarea potenţială până la un punct în care siguranţa pare să aibă o importanţă mai mare decât toate celelalte valori socio-politice. De asemenea, fundamentalismul religios, naţionalismul, etnoviolenţa şi rasismul izbucnește, în perioade de timp diferite, în mod individual sau colectiv. Aceste forţe, de natură oarecum subiectivă, trebuie asociate cu presiunile demografice, economice, geopolitice sau culturale.